TERUG

 

 

 

In het barakkenkamp, nabij de schietbanen, ten zuiden van Katwijk aan Zee was het 1-IV Dep. B.A. gelegerd onder commando van kapt. J.C. van Heuven.

 

Boven: foto afkomstig van de heer van Dijk. Schietbaan in Katwijk aan Zee, april 1940.

*

Foto boven: 4e van links is  Albertus Konstapel en daarnaast de 5e is Gerrit Stoffelsen.

*

Foto: G. van de Weert

Winter 1940, met een barak ten zuiden van Katwijk aan Zee op de achtergrond. 

G. van de Weerd schreef :

  • De enige soldaat mij bekend is mijn vader (dpl. H. van de Weerd) rechts vooraan zittend met zijn hand op zijn linker knie. Aan de mededelingen tijdens appèl hadden ze wel vernomen dat er iets in de lucht hing, maar toen die ochtend van de 10e mei de lucht plotseling vol vliegtuigen en parachutisten was, was de ontsteltenis groot. Ze werden van Katwijk naar het vliegveld bij Valkenburg gestuurd. Al snel die eerste morgen moest mijn vader een gewonde “hogere militair” naar een hospitaal brengen, samen hadden ze hem op een fiets tussen zich in, omdat hij niet meer kon lopen.
    Terwijl ze van andere Nederlandse militairen begrepen hadden dat zij een bepaalde route rustig konden nemen, liepen zij plotseling de Duitsers in de armen. Ze werden afgevoerd en opgesloten in de kerk van Valkenburg.

Deze "hoge militair" bleek de Lt. van Brackel te zijn. Verslag lt. van Brackel.

De heer G. Konstapel schreef op 14 mei 2012:

  • Links met hand op de knie is Aart Oosterman en kwam uit Kootwijkerbroek bij Barneveld is later naar Indie geweest. Daarvoor liggend met sigaret in de mond is Gerrit Stoffelsen kwam uit Garderbroek ook bij Barneveld. En knielend daar tussen met beide handen op mede soldaten o.a. Gerrit Stoffelsen is mijn vader Albertus(Bertus) Konstapel en kwam ook uit Kootwijkerbroek.