TERUG

A. Noordam

 

 

Geen vlaggen

Korporaal Adrie Noordam uit Zwanenburg werd op weg naar het front vermoord. Hij was ordonnans van de 21e Batterij Luchtdoelartillerie en juist op die donderdag 9 mei was zijn eenheid verplaatst van Alkmaar naar Den Haag. Op zijn motorfiets was hij die avond nog even thuis langs gegaan, de Lammertshoeve aan de IJweg. 
Om zijn moeder Maria (56), zijn vader Leendert (60), zijn zus Jenneke (22) en zijn broer Leendert (19) even te zien. Hij deed dat wel vaker en het werd nog gezellig ook, want vrienden Maarten Kamper, Arie Kranenburg en Bram Jansen waren er allemaal. En zoals gewoonlijk zei zijn vader omstreeks negen uur: ‘Jullie hebben zeker wel zin om naar huis te gaan?
Ik ga naar bed.’ En hij ging naar bed en Adrie besloot thuis te blijven slapen.

Omstreeks vier uur schrokken ze wakker van het bombardement op het Vliegpark Schiphol. Ze wisten het meteen: de oorlog is begonnen. Adrie kleedde zich snel aan, startte zijn motorfiets en racete de IJweg af naar zijn eenheid in Den Haag. In de opwinding en de zenuwen had hij nauwelijks gedag gezegd.
 
Omstreeks half vijf kwamen er Duitse valschermtroepen naar beneden te zuidoosten van het Vliegkamp Valkenburg. Een groepje repte zich met mitrailleurs naar de autoweg van Amsterdam naar Den Haag om de strategisch belangrijke, maar niet verdedigde brug over de Oude Rijn nabij de Haagse Schouw te gaan bezetten. Juist toen ze de weg naderden, kwam korporaal-ordonnans Adrie Noordam over de brug aansjezen. Ze schoten hem in de rug en hij zeilde met motor en al een sloot in.
  
Daar lag cafébaas Bakker in dekking. Hij was op de fiets op weg naar huis in Halfweg(!). Hij sleurde de gewonde Adrie op de kant en praatte met hem. Adrie leek niet zo erg gewond. En toen kwam een Duitse parachutist en schoot Adrie door het hoofd. De cafébaas heeft in Halfweg zijn vreselijk verhaal meteen aan garagehouder Pollé verteld. En die is boer Noordam gaan zeggen dat zijn zoon waarschijnlijk gesneuveld was. Boer Noordam is de volgende dag met zijn vrouw gaan zoeken. Ze vonden Adrie in het mortuarium van een ziekenhuis in Leiden.

Jenneke van Andel-Noordam, die mij dit alles vertelde, zei: ‘Mijn moeder heeft het nooit kunnen verwerken. Bij de herdenking van 25 jaar Bevrijding zei ze: "Bij ons geen vlaggen. ’t Heb te veel gekost".’

Adrie Noordam is begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Den Haag.